Suatu kali ustaz Yahya Othman ke Mesir, seperti biasa saya bersama beberapa sahabat bertindak menjemput beliau di International Cairo Airport. Saya terlebih dahulu mengingatkan rakan-rakan, Iskandar dan Husaini tentang sikap ustaz terhadap masa.

“Pergi lewat pun duduk saja juga” kata Hussaini. Lazimnya apabila Ustaz Yahya Othman menjejakkan kaki ke Mesir, paling kurang 1 jam berada dalam airport. Saya jadi akur dengan kata rakan-rakan, lalu tidak bersegera ke Matar Kaherah Ad Dauliyyah .

Tiba masanya kami berada di airport, tanpa disangka ustaz sudah berada di luar! Tentu sahaja kami mengelabah jadinya. Masing-masing tolak menolak untuk berhadapan dengan beliau. Akhirnya saya juga yang kena. Otak ligat mencari idea apakah kalimah yang akan saya keluarkan untuk menyelamatkan keadaan.

“Awal benar keluar sekali ini ustaz, boleh tubik selalu,” saya cuba mengumpan.

“Ya saya juga jadi hairan,” kata ustaz. Alhamdulillah mengena, lega hati kami.

Keesokan harinya ketika sarapan, sebelum menjamah hidangan roti isyh bersama kacang fuul kegemaran ustaz, dia bersuara, “Saya sudah dapat jawapannya, saya buat pasport baru.”

Ketika perjalanan pulang ke tanah air ustaz singgah di Jordan. Sesampainya dia di sana, beliau menelefon kami. “Saya 2 jam ditahan di lapangan terbang Amman.”

Advertisement