Memang perasaan bercampur baur. Bukan bercampur campur antara positif dan negatif. Semua perasaan bercampur itu berada dalam ketagori sifat mazmumah.

 

 

Marah…marah adalah dari api. Api itu kompenan ciptaan iblis.

 

Geram..Geram tak menyelesaikan masalah. Malah boleh menimbulkan masalah. Derhaka kerana geram. Demonstarasi kerana geram.

 

Menyumpah seranah. Sumpah seranah itu mengeluarkan kata-kata kesat dan kotor. Sedang lazimnya tiada kebaikan pada seranah

 

Bagaimana tak marah kalau orang naik rumah kita dan dakwa sewenangnya itu kediaman dia.

 

Bagaimana tak geram kita dituduh derhaka, sedang dema sampai tahap kata menatang pada raja.

 

Macam mana tak menyumpah kerajaan dema dikatakan adalah mendapat mandat rakyat, sedangkan ia suatu penyamun politik dan kuasa. Amalan demokrasi melalui pilihanraya ditolak kerana tahu dan yakin akan kalah.

 

Bagaimana tak marah seorang yang bergelar Menteri Besar (kalau pun bekas) dihalau dari pejabat sendiri. Barang peribadi diangkut bagai perompak.

 

Macamana tak geram Nasaruddin yang 10 hari masuk Parti Keadilan Rakyat menilai tidak ada apa-apa dalam parti itu. Tidak ada duit? Tak ada rasuah?

 

Lagumana tak menyumpah sampai suruh tarik anugerah dan buang negeri.. Politik natang apa ini. Masa dema kata natang tak ada kita mohon tarik datuk seri Terengganu.

 

Bagaimana tak marah, geram dan sumpah seranah seorang yang bergelar mufti boleh menyokong kerajaan yang korup , terima pemimpin rasuah, kerajaan yang dibentuk melalui rompakan kuasa dan menggunakan ayat untuk mempertahankan institusi yang bagai dianggap maksum dan sifar dosa.

 

Moga marah itu marah kerana Allah. Geram itu kerana Allah. Menyumpah pun kerana Allah.

 

“ Celaka kedua tangan Abu Lahab dan celakalah…”

Advertisement