Gambar hiasan..

Gambar hiasan..

Petang tadi saya mengikut YB Ustaz Ahmad Baihaqi, ADUN Pasir Tumboh merangkap Ketua Penerangan PAS Kelantan ke kawasan agak pendalaman di Manek Urai. Ada perlawanan persahabatan antara Ahli Parlimen dengan penduduk setempat di Chucuh Putri.

Antara yang membarisi pasukan ahli parlimen ialah YB Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena) YB Dato’ Cikgu Rahim (Kota Bharu), YB Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), YB Ustaz Mohd Firdaus Jaafar (Jerai), YB Ustaz Nasir Zakaria (Padang Terap), YB Ustaz Mohd Husin (Pasir Puteh). Turut beraksi YB Ustaz Ahmad Baihaqi Atiqullah. YB Solahudin Ayub (Kubang Kerian) dan Yb Ustaz Latif Abd Rahman (ADUN Mengkebang) hadir sebagai penonton dan menyampaikan hadiah cabutan bertuah. Saya tidak merakamkan lensa gambar aksi-aksi wakil rakyat tersebut yang berkesudahan Pilihan MU mengatasi Ahli Parlimen 3-1.

Apa yang ingin ulas ialah bagaimana ahli-ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat ini boleh bersama rakyat dalam suatu program yang mesra dan santai. Walau pun tidak ada acara khusus yang lebih mendekatkan mereka dengan rakyat setempat, selain daripada cabutan bertuah, kehadiran wakil-wakil rakyat parlimen petang tadi membuktikan mereka boleh turun bersama rakyat.

Esok ada satu lagi program ahli parlimen dan kelab penyokong Dewan Undangan Negeri Kelantan di Balai Islam Sg. Peria. Program jamuan teh.

Saya terfikir kalaulah program-program seumpama ini menjadi agenda rutin wakil-wakil rakyat kita, tak kira parlimen mahu pun negeri..

Dengan sejumlah besar wakil-wakil rakyat kita, tidak bolehkah mereka turun sekali sahaja (paling minima) dalam setahun untuk satu-satu tempat yang dirancang.

Saya bukan nak berlagak pandai, tapi merasakan sekiranya cara itu diimplentasikan di seluruh negara, kerja-kerja kempen kita menjadi lebih ringan untuk masa-masa akan datang dan tentunya rakyat yang mengharap untuk bersama dengan wakil-wakil rakyat mereka akan merasa dekat dengan pemimpin mereka. Tidak sekadar ketika pilihahraya seperti di Manek Urai ini.

Sekian, hamba sekadar memberi pandangan.

Advertisement