kota darul naim
Sedar tak sedar genap setahun saya berada di Blok 1, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK). Saya sendiri tidak terduga bahawa saya akan menghuni di Kota Darul Naim yang sememangnya saya punya nastoglia sewaktu zaman kecil saya. Biarlah saya bercerita sedikit. Sambil-sambil rehat kerana tiada tugas di Manek Urai ini. Ya, mungkin kerana gerak kerja kami Pasukan Pembantu Kota Bharu yang bermula cukup awal, maka banyak banyak perancangan selesai. Alhamdulillah.. Tinggal lagi kuasa Allah yang menentukan. Insyaalah dengan nawaitu kita yang Ikhlas berjuang kita akan peroleh kemenangan lagi esok.

Kampung saya dengan Kota Darul Naim hanya sekitar 2 kilometer sahaja. Selain disebut Kg. Paya Senang dan Telipot, kami kadang-kadang menggunakan alamat Kg. Puteh untuk urusan surat menyurat. Kg. Puteh inilah lokasi Kota Darul Naim. Mengikut cerita ayahanda saya, Kg. Puteh mendapat namanya kerana kawasan ini menjadi penempatan dan perkampungan British sewaktu menjajah Malaya dalulu. Fakta ini diperkuatkan, jika anda pergi ke kawasan perumahan Raja Dewa, anda akan temui masih ada lagi rumah-rumah yang mempunyai reka bentuk keinggerisan. Sayangnya kerajaan negeri juga dalam perancangan meruntuhkan monumen-monumen itu untuk dibangunkan projek baru.

Kawasan Kota Darul Naim itu dahulu adalah tempat saya ‘berderat’ (istilah Kelantan yang membawa maksud berjalan-jalan tanpa ada tujuan yang jelas). Kawasannya cukup redup dan cantik dengan pokok-pokok besar, pokok bambu dan rumah-rumah dekorasi Inggeris yang menarik dan menyamankan.

tempat jatuh lagi dikenang..

tempat jatuh lagi dikenang..


Taman Indera Putra (yang lebih dikenali dengan taman medan oleh penduduk setempat) adalah tempat saya dan adik-adik bermain ketika dibawa oleh ayah. Di situ ada sebuah mini perpustakaan. Bahkan waktu-waktu senggang saya bersama sahabat saya Faiz mentelaah dalam taman itu.

Itulah yang dapat saya gambarkan secara ringkas Kg Puteh, kampung kecintaan dan kelahiran saya yang semakin pesat mengalami proses urabanisasi.

Kini saya berada di dalam kota tinggalan kerajaan Umno itu. Ah! Bukan hak Umno, hak rakyat. Dalam bilik berhawa dingin yang aircondnya kadang-kadang bermasalah, saya menjalankan tugas sebagai Pegawai Khas kepada YB Dato’ Hj. Takiyuddin bin Hj. Hasan, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Kelantan.

Suatu realiti yang juga tidak terduga oleh saya. Inilah antara keputusan berani yang pernah saya buat dalam hidup saya dalam keadaan saya sudah mempunyai karier yang agak selesa di Yayasan Islam Kelantan.

Ada sahabat memberi komen terkejut, “Enta urus seni dan kebudayaan??”

Memang dari dahulu saya tidak terlalu memikirkan masalah karier dan kewangan. Berbohonglah saya kalau tidak ambil kira lansung pasal wang. Macamana nak survive dan nak makan kalau tak dok pitih. Tapi percayakah anda, saya tidak bekerja selepas setahun menamatkan pengajian, sedangkan masa sama saya sudah mempunyai seorang anak! Kesimpulan yang ingin saya kongsi bahawa rezeki semua datangnya dari Allah!

Bulan lepas saya ditawarkan jawatan pegawai latihan di Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK). Tawarannya agak menarik, tapi saya dengan baik menolak. Saya rasa agak selesa dan bebas dengan jawatan lantikan politik yang saya sandang ini. Saya punya banyak masa untuk menyalur khidmat kepada jemaah yang saya sayangi. Saya bukan orang politik, saya orang jemaah! Beza tu..
makyong
Saya punya beberapa harapan dan hasrat dalam membangunkan seni budaya dan pelancongan Negeri Serambi Mekah ini. Tapi hasrat saya belum tercapai dan ia bukanlah mudah. Mungkin sudah wujud pelancongan ibadah (ibadah tourism) di Kelantan, tetapi ia masih di tahap minima dan tidak dikomersial sepenuhnya. Sekolah-sekolah agama dan pondok-pondok adalah antara produk ibadah tourism. Qaryah Ramadhan yang saban tahun diadakan di perkarangan stadium menjadi acara kalendar pelancongan Kelantan, negeri berbudaya. Lebih daripada itu budaya rakyat Cik Siti Wan Kembang yang masih menebal sentimen keagamaan mereka sebenarnya adalah produk yang tidak ternilai bagi negeri Di bawah Tadahan Wahyu ini. Itulah produk paling berharga yang ada pada Taman Serendah Sekebun Bunga ini.

Saya cuma mengharapkan bahawa setiap kegiatan seni budaya yang diadakan turut diwacanakan dengan fokus sisi perspektif Islam. Kita hanya adakan himpunan 1000 pendikir, langkah 1000 pesilat dan paluan 1000 gendang, tetapi kita tidak selitkan sama program-program yang bersifat ilmiah seperti forum, diskusi, ceramah dan seumpamanya yang membincangkan secara serius dari sudut Islam.

Hiburan yang bagaimana diharuskan, mengapa dan kenapa diharuskan. Demikian juga kesenian bagaimana yang ditolak Islam. Kenapa dan mengapa ia ditolak dan tidakkah ada suatu kaedah untuk mengharuskannya. Mengapa dikir barat yang suatu waktu dahulu diharamkan kemudian dibenarkan. Persembahan makyong sampai sekarang tidak dibenarkan, sedangkan elemen muzik yang digunakan hampir sama. Tidak bolehkah watak wanita yang menjadi faktor utama ia diharamkan ditukar kepada watak lelaki. Kalaulah ia boleh menghakis tohmahan bahawa Kelantan membunuh seni budaya Kelantan…

Enakmen Kawalan Hiburan Negeri Kelantan perlu diperhalusi dan disebarluaskan maklumatnya kepada pengiat seni dan masyarakat awam. Biar mereka faham dan menghayati mengapa enakmen itu digubal mengikut lunas membangun bersama Islam.

Bagaimana untuk memastikan ia menarik khalayak untuk join program bergantung kepada strategi, inovasi dan kreativiti. Ya, bukan mudah untuk menarik kelompok manusia seni untuk komited program ilmiah seumpama itu.

Sebenarnya banyak lagi Ayah Su nak cerita tentang kerjaya Ayah Su… Itu belum masuk hasil kerja seni ayah Su.. Lainlah kalilah Atiqah…Salimah ayang yeee!!

Advertisement