ISA
Mantan Perdana Menteri paling lemah, Tun Abdullah bersuara lagi. Suara yang nadanya mula meniru gaya mantan PM paling berkuasa, Tun Mahathir. Abdullah selepas melepaskan jawatan berjanji tidak akan mengganggu kerajaan baru PM Najib, PM paling kontroversi. Bersuara tidak semestinya menganggu. Bersuara memberi pandangan dan pendapat. Pandangan dan pendapat tidak semestinya sentiasa pro dan bersifat mengacau.

Namun pandangan supaya memansuhkan ISA daripada seorang bekas PM, adalah suatu pandangan yang kalau pun tidak melucukan, menyerlahkan kembali kelemahan beliau sewaktu memegang tampuk kuasa.

Abdullah dipetik sebagai berkata bahawa kerajaan perlu membuat suatu langkah berani dengan memansuhkan akta maha zalim itu. Bermakna bahawa zaman beliau merupakan zaman tak berani dan takut untuk memansuhkan ISA.

Beliau terang-terangan menganggap bahawa ISA dipergunakan untuk tujuan politik parti pemerintah sedangakan masa beliaulah yang memberi penegasan bahawa ISA bukan sahaja tidak akan dimansuh malah cadangan untuk dikaji juga ditolak dengan angkuh.

Tak usah berlagak nak jadi mentorlah Tun Lah. Tak ada siapa yang akan dengar salakan Tun. Lagikan masa Tun jadi PM pun Tun dijolok-jolok agar cepat gugur, inikan pula Tun duduk di luar kandang.

Tun hanya ada dua pilihan. Kalau Tun nak bina semula imej yang bergelar PM paling terlesu, Tun kena sertai Pakatan Rakyat dan lawan habis-habisan kezaliman Barisan Nasional sekarang.

Atau lebih baik Tun jaga saja orkid-orkid dengan Tun Jeane di rumah!

Jom Tun Lah! Join kami 1 Ogos ini!

Advertisement