seminar

otomen

Patut pun ada kerusi terbakar!

semayeSetiap kali adanya bola yang melibatkan perjalanan yang jauh seperti di Bukit Jalil, sering pula ditimbulkan persoalan solat jama’ qasar.

“Boleh ke ustaz jama’ tengok bola?” soalan-soalan terulang.

Inilah lebih orang di Serambi Mekah.., ke mana pergi soal solat tidak diketepikan.

“Tengok bola haram atau harus?” saya soal balik tanpa memberi jawapan yang terlalu detil. Anda tentu boleh menjawabnya sendiri ketika anda hadir menonton perlawanan bolasepak.

Dalam sidang DUN Kelantan baru-baru ini, sewaktu mengulas tentang bola dan perancangan untuk membina stadium baru di Bandar Baru Tunjong Tok Guru Menteri Besar memberi ulasan yang agak panjang. Antara lain dia bercita-cita suatu hari kelak akan melihat bagaimana orang Kelantan tidak ragu-ragu solat di tengah lapangan.

“Saya cadangkan stadium yang akan dibina kelak mengambil kira arah kiblat,” katanya.

Saya bukan mahu membincangkan perancangan kerajaan Kelantan yang bercadang untuk membina stadium baru yang kita pun tak tahu bila akan menjadi kenyataan. Sama-sama berdoa.

Orang Kelantan selalu dikaitkan dengan semangat kenegerian yang tinggi. Dengan bahasa kasar, taksub negeri. Semua maklum bagaimana keputusan Piala Malaysia 2009 yang tidak berpihak pada The Red Warriors. Sebelum ini bila ditanya, saya seperti meletakkan sedikit keyakinan Kelantan akan menang walaupun dengan jaringan gol yang tidak besar.

Saya membuat ulasan bahawa Kelantan boleh masuk final kerana nasib. Saingan mereka sebelumnya iaitu KL Plus (suku akhir) dan Perlis (separuh akhir) lebih berbisa daripada sudut menghantar (passing) bola.

“Kalu Kelate main gini nok buleh juara final guano,” ngomel saya kepada Ridhuan.

“Dia bergantung kepada permainan lawan dia,” balas sahabat baik saya itu yang memang ekstrem dengan skuad kijang. Orang kutuk lebih-lebih Annuar Musa pun boleh dia marah! Huhu..

{Saya rasa Kelate akan menang walaupun Kelatan bukan sedap sangat}

Itu pula antara ayat saya dalam laman sosial Facebook.

Hari ini saya tambah ulasan saya pada rakan-rakan luar dan dalam FB.

{Kelate masuk final kerana nasib, Kelate kalah final pun sebab nasib}

Negeri Sembilan bukan hebat pun. Mereka menang pun kerana nasib. Saya tidak boleh menerima Kelantan kalah disebabkan kerana tekanan daripada penyokongnya yang terlalu meletakkan harapan yang tinggi kepada pasukan Kelantan sebagaimana saya juga menolak dakwaan Kelantan tertekan dengan laporan akhbar. Yang tertekan ialah orang yang tidak tahan melihat bendera-bendera PAS yang berkibar di Stadium Bukit Jalil. Apa salahnya, itu adalah hak individu, hak rakyat Kelantan yang sayangkan parti mereka. Orang Kelantan adalah orang PAS!

Saya juga menolak ulasan dakwaan bahawa orang Kelantan mempunyai semangat kenegerian yang tinggi dan menebal. Mungkin untuk mengatakan itu ada kebenarannya pada aspek dan posisi tertentu tetapi hakikat yang perlu diterima orang Kelantan ada keunikan tersendiri yang tidak ada pada rakyat negeri lain. Hanya ore Kelate yang tahu.

Sejarah politik menyaksikan bagaimana orang Kelantan boleh beberapa kali menghukum dan menukar kerajaan yang mereka tidak sukai melalui pilihanraya. Begitulah mereka boleh berubah sokongan apabila kemenangan yang mereka harapkan tidak menjadi.

Saya dari kecil lagi menonton bolasepak di stadium kerana saya lahir dalam keluarga besar bolasepak. Ayah, abang-abang hatta ma saya hantu bola. Ayah jelajah Malaya kerana bola. Abang-abang pernah menyarung jersi negeri dan kebangsaan. Ma saya taklah reti main bola, tapi pakar dalam bab mengulas. Hehe. Saya? Saya kaki kerusi!!

Penyokong sendiri akan mengejek apabila permainan yang dipersembahkan tidak menghiburkan mereka. Kalau tak percaya tanya Hashim Mustafa (lagenda bolasepak Kelantan) yang teruk diboo penyokong sendiri apabila prestasi permainannya makin menjunam turun.

Saya bukan hendak membenarkan aksi ganas penyokong Red Warriors, tapi gambar banner Presiden KAFA antara yang terdahulu diturunkan, dikoyak dan dibakar. Rasa meluat mereka kepada KAFA meluap-luap sejak pusingan separuh akhir lagi apabila pengurusan KAFA mula ada karenah birokrasi dalam penjualan tiket. Percayakah anda harga tiket di pasaran gelap mencecah sehingga RM100! Saya bukan menuduh sesiapa tetapi bagaimana ulat-ulat tiket boleh menjual tiket dengan kuantiti yang banyak sedangkan ramai peminat yang terpaksa berhempas pulas semata-mata untuk mendapatkan 1 tiket.

Cukuplah ulasan saya pasal bola. Lebih-lebih tak boleh jugak kerana kita agenda yang lebih besar daripada bola. Masalah ummah banyak lagi belum selesai.

Sama-sama pula kita menyaksikan akhir Piala Tok Guru di Stadium Sultan Muhmmad ke IV 14 November ini. Kota Bharu lawan Ketereh. Harap-harapnya tiada lontaran mercun yang melampau-lampau. Gomo KB Gomo!

SEMINAR MEMPERKASAKAN PAS

Menyentuh tentang politik saya juga turut hadir dalam Seminar Memperkasakan PAS pada Sabtu lalu, hari sama perlawanan bola. Saya niat jama’ qasar kerana menghadiri seminar. Hehe.

Walau pun saya tidak sempat berada dalam majlis tersebut sehingga penghujungnya, apabila rakan-rakan yang berada di Kelantan menanyakan pandangan saya, saya hanya ringkas merumuskan :

1. Seminar bukannya medan yang boleh menyelesaikan masalah
2. Walaupun begitu masing-masing boleh menyampaikan mesej yang ingin disampaikan.
3. Dan sebagai medan untuk melepaskan perasaan.

Mog-moga seminar tersebut adalah suatu seminar yang dianjurakan dengan niat dan hasrat yang benar dan betul. Bukan dicemari dengan agenda-agenda yang tidak menguntungkan jemaah sebagaimana sukan bolasepak juga boleh jahanam kerana campurtangan politiking picisan. Moga menatijahkan sesuatu yang terbaik dan positif untuk jamaah. Ameen ya rabbal a’lamin..

Advertisement