Sempena kedatangan Ramadhan 1431, Kementerian Pelancongan Malayisa diwarwarkan akan menganjurkan suatu pesta yang dinamakan Festival Ramadhan pada tahun ini bertempat di I-City Shah Alam. Sebelum ini lokasi sama diadakan festival sempena sambutan Hari Natal. Antara yang disebut tujuan Festival Ramadhan yang bakal dianjurkan oleh kementerian yang diterajui oleh Datuk Sei Ng Yen Yen ialah untuk menarik pelancong daripada timur tengah.

Di Kelantan, secara khusus di Kota Bharu semenjak Kelantan diperintah oleh Parti Islam Semalaysia (PAS), program yang dinamakan Ihya Ramadhan di Serambi Mekah telah dilaksnakan selama hampir 20 tahun yang lalu. Bermula dengan khemah terawih di tengah-tengah pusat bandar di Parit Dalam, hari ini ia dijadikan sebuah perkampungan di perkarangan Stadium Sultan Muhamad ke IV yang dinamakan Qaryah Ramadhan. Qaryah dalam bahasa arab bermaksud kampong. Qaryah Ramadahan mula diperkenalkan pada tahun 2007.

Adakah ini satu lagi inisiatif kerajaan negeri Kelantan yang ingin ditiru oleh kerajaan pusat selepas mereka meniru cuti Sabtu, cuti bersalin, takaful warga emas dan sistem gadaian Islam dan lain-lain.

Qaryah Ramadhan yang dianjurkan oleh kerajaan negeri padat dengan aktiviti-aktiviti yang meningkatkan amalan dan ibadat rakyna Kelantan. Antaranya majlis ifor (berbuka) secara terbuka yang setiap hari anggaran ratusan orang yang turut serta. Makanan disediakan oleh pihak Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI) dan penajaan bandan korprat serta sumbangan orang ramai.

Solat terawih pula diimami oleh imam yang didatngkan dari Mesir. Imam ini juga bertindak sebagai pembimbing untuk memperbetulkan bacaan Al Quran selepas selesai solat terawih. Pada sebelah dinihari pula imam ini akan mengetuai solat qiamulaill.

Selain itu pelbagai aktiviti lain diadakan sepanjang bulan ramadahan seperti forum atau ceramah sempena Nuzul Quran dan Badar Qubra. Sebelah petang para belia dan remaja dihidangkan dengan slot-slot intraktif dan talkshow yang member maklumat dan aktiviti bermanafaat kepada mereka.

Lebih menarik sepanjang malam hingga ke subuh pelajar-pelajar maahad tahfiz mengadakan relay Al Quran yang dibaca secara berterusan.

Pihak kerajaan juga melalui syarikat kaitan dengan kerajaan (GLC) mengambil peluang menyampaikan zakat dan sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

Pendeknya pelbagai aktiviti keagamaan dilangsungkan di Qaryah Ramadhan dalam usaha untuk menghidupkan (ihya’) ramadhan di Kelantan. Sebagaimana yang sering diwar-warkan oleh Dato’ Takiyuddin bin Hj Hassan, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Kelantan “Kalaupun kita tidak dapat merasai suasana Ramadhan di Mekah, paling kurang kita merasai kemeriahan Ramadhan di serambi Mekah”

Fesitival Ramadhan telah mendapat bantahan daripada bebrapa pertubahan bukan kerajaan jika ia dianjur atas sifat sebuah pestaan semata-mata dengan tidak mengambil kita tujuan ibadah dan peningkatan amalan di bulan mulia ini.

Tujuan Ng Yen Yen untuk menarik pelancong arab menyertai Festival Ramadhan ini juga suatu yang agak melucukan. Masyarakat arab yang begitu teruja dengan suasana Ramadhan di negara mereka tidak akan melancong ke luar negara semata-mata untuk menyertai suatu festival yang sekadar untuk tunjukan bahawa kita kaya dengan pelbagai makanan melalui jualan bazaar Ramadhan. Adakah orang arab selera utuk menikmati bubur lambuk kita.

Advertisement