Sejak kesekian lama, jemari ini tergerak untuk menekan keyboard bagi tujuan mengirim pos ke annasru.wordpress.com. Bukan kerana kekangan masa, bukan juga hambatan tugas…tetapi boleh jadi kerana dunia facebook yang menjadi angkara.

Ok. Inilah entri yang saya muatkan untuk kali ini.

Untuk mengumpul dan menghimpun manusia bagi tujuan-tujuan tertentu bukanlah suatu hal yang mudah. Sedangkan himpunan dan perkumpulan adalah suatu sifat tabie bagi makhluk. Semut berkerumun biasanya jika ada sesuatu yang manis. Atas sifat makhluk, boleh jadi manusia pun punya sifat begitu. Hingga terpaksa diumpan dengan makanan, walaupun makanan juga belum tentu boleh menarik minat orang datang. Sesetengah perkumpulan diumpan dengan elaun dan bayaran. Saya fikir pengumpulan seperti itu bukan tajaan PAS!

Islam mensyariatkan beberapa amalan yang menuntut manusia beriman agar berkumpul. Himpunan harian sebanyak 5 kali disebut solat jamaah. Himpunan mingguan melalui solat Jumaat. Manakala himpunan besar bersifat tahunan berlangsung di Kota Suci Mekkah.

Himpunan Aidil Fitri Bekas Maahad Muhamadi Lelaki yang berlangsung pada 4 Syawal lalu di padang Maahad Muhamadi Lelaki, saya kira mencatat sejarah tersendiri. Maklumat tidak rasmi menyebut 8 ratus orang mengisi borang pendaftaran. Dan ramai juga yang tidak isi. Itu belum masuk yang tidak dapat hadir kerana kembali bertugas di rantaun. Ada yang sampai maklumat sedangkan berhasrat untuk hadir. Tidak termasuk juga yang tahu, tapi tidak mahu hadir.

Lazimnya pertemuan Aidil Fitri diadakan mengikut batch (bahasa melayunya apa eh?) masing-masing. Atas usaha dan inisiatif mereka. Paling menonjol pertemuan aidil fitri yang dianjurkan oleh persatuan Alumni Maahad Muhamadi (AMAL). Persatuan yang berusia lebih sedekad ini mampu mengumpulkan alumni Maahad generasi baru dalam jumlah yang besar.

Hanya satu harapan yang diletakkan susulan pertemuan itu. Kita mahu menjadi sebuah persatuan alumni yang gah dan megah. Gah kerana mampu mengumpulkan genarasi lepasan Maahad Muhamadi semenjak penubuhannya sebagai Jamie’ Merbau. Megah kerana mampu kembali menyumbang kepada sekolah yang menjadikan kita sebagaimana kita pada hari ini.

* Gambar-gambar adalah ehsan rakan-rakan

Advertisement